Gerincferdülés

A gerincferdülés tünetei és kezelése - Felnőttként is érinthet!

A gerincferdülés nem csak a kamaszok betegsége! A gerinc a koponyacsontot a medencével összekötő csontos oszlop, mely 33 csigolyából áll. A csigolyák a kisízületekkel csatlakoznak egymáshoz, melyek erőssé, ugyanakkor mozgékonnyá is teszik a test tartóoszlopát. Ha a gerincoszlop ferdül, idővel a hát fájdalmát okozza, illetve negatívan befolyásolja a test terhelhetőségét.

 A gerincferdülés jellemzően gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, ilyenkor sokkal könnyebb korrigálni de felnőttként is sokat lehet javítani.

A gerincoszlop feladata

Kiegyenesedett testhelyzetben a gerinc támasztja alá a fejet és a törzset, továbbá csatlakozási helyet biztosít a bordák, a hát ínszalagjai és izmai számára. Emellett a sérülékeny gerincvelőt is védi a károsodástól. A gerincoszlop ezenkívül a kalcium és más ásványi anyagok tárháza,a csigolyatestek pedig a vérsejteket termelő csontvelőt (egész életen át vöröscsontvelőt) tartalmazzák.

A gerincferdülésről

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbülete, minek következtében a gerinc hátulnézetből S alakot vesz fel. 

Ez lehet veleszületett rendellenesség, esetleg az alsó végtagok eltérő hosszúságának eredménye, de legtöbb esetben úgynevezett idiopathiás gerincferdülésről van szó, melynek orvosi oka ismeretlen. A rossz testtartástól eltérően az ilyen jellegű gerincferdülés nem korrigálható úgy, hogy tudatosan odafigyelsz a tartásodra, és próbálod kihúzni magad.(gyógy masszázs és az ízületek mobilizálásával igen)

Leggyakoribb tünetek

 

  • Hátfájás, zsibbadás.
  • Csökkent fizikai terhelhetőség.
  • A gerinc S alakú görbülete hátulnézetből.
  • Az egyik váll vagy csípő magasabban helyezkedik el.

 

Agerincferdülés két tipusa

gerincferdülés lehet funkcionális és strukturális. Előbbi kategóriába az oldalirányú görbületek tartoznak, melyeket nem kísér a gerinc csavarodása: előrehajlított helyzetben, valamint fekve eltűnik a görbület. A strukturális típusnál azonban már a gerinc háromdimenziós görbületéről beszélünk. Ez a súlyosabb elváltozás idővel a porckorongok deformitásához, vagyis porckorongsérvhez vezet.

A leggyakoribb irodai ártalmakKépeken a 10 legdurvább rákkeltő!Puffadás, hasi görcsök? Ez a 7 hétköznapi bűnös állhat mögötteŐk élnek a legrövidebb ideig Európában10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozók8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedŐk élnek a világon a legtovábbA 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben8 egyszerű trükk, amivel megúszod az influenzaszezont

Mikor alakul ki?

A probléma jellemzően a gyors növekedés időszakában alakul ki: amikor a csontrendszer hirtelen fejlődését még nem követi az izmok és ízületek megerősödése. Ilyenkor a fokozott terhet a gyenge izomzat nem tudja megtartani, így a gravitáció negatív hatást gyakorol a gerincoszlopra. Bár a gerincferdülés jellemzően gyermek-, illetve fiatalkorban alakul ki, bizonyos fokú deformitások még felnőttkorban is keletkezhetnek, illetve kezelhetők,gyógy masszázs ill. ízület mobilizálással.

Úszás, jóga

Enyhébb gerincferdülés esetén mindenképpen olyan sportot válassz, mely nem túl megerőltető. Mivel úszás közben nem terheled az ízületeket, és a sérülések kockázata minimális, ez a mozgásforma kimondottan ajánlott. Az úszás kifejezetten jó hatással van szinte bármilyen gerincproblémára, hiszen szimmetrikusan erősíti a hátizmokat.

A jógaszintén remek választás. Ráadásul létezik olyan válfaja is – úgynevezett gerincjóga, mely kimondottan a test tartóoszlopának problémáira koncentrál. Anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal segít helyreállítani a megfelelő egyensúlyt és a gerinc egészséges állapotát.

 

Műtéti beavatkozás

Műtétre csak legsúlyosabb esetekben kerül sor. Ilyenkor a gerincferdülés által okozott fájdalom szinte elviselhetetlen, a görbület jelentős, és a deformitás már a szív vagy a tüdő egészségét is veszélyezteti. A beavatkozás során fémcsavarokat, lemezeket vagy rudakat építenek a gerincoszlopba, melyek kiegyenesítik azt. A műtét azonban cseppet sem veszélytelen, sok komplikációval járhat.

 

Amennyiben hasonló panaszai vannak keresse fel kezelőorvosát,ha  nem javasolt az orvosi kezelés, ezen problémák is nagyban javíthatók, helyrehozhatókgyógy masszázs és az ízületek passzív ill.aktív kimozgatásaival.

Nyitva tartási idő:

Bejelentkezés alapján
Hétfő - Csütörtök-ig:
8-12
15-20-ig.
Péntek-Szombat
egyeztetés alapján
 

Kapcsolat

Bejelentkezés: +36-30-390-8417

E-mail: info(kukac)egvitalcentrum.hu
 
EG-Vital Centrum
 
Cím: 2030 Érd Szabadság tér 9. 

Facebook

 
 
JoomShaper