Lumbágó,isiász

Derékfájás(isiász, lumbágó)

 

Így nevezzük azokat a váratlanul megjelenő, éles fájdalmakat, melyeket az irritált idegek okoznak a hát alsó részében. A 25 és 50 közötti személyek (férfiak és nők egyaránt) különösen veszélyeztetettek. A lumbágó és az isiász nem betegségek, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jelek.

 

A derékfájás tünetei

 

A lumbágó egy hirtelen, meggondolatlan mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik. A váratlan, igen heves fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén (a keresztcsontnál) érezhető, és néha annyira erős, hogy minden mozdulat lehetetlenné válik. A hát izomzata ezen a területen összehúzódik, és ez megnöveli a fájdalmat. Néha ugyanezt okozza még a nevetés és a köhögés is. Amikor a fájdalom kisugárzik a farba vagy a lábba, akkor isiászról beszélünk.

A derékfájás esetleges komplikációi

Amennyiben egy porckorongsérv huzamosabb ideig nyom egy ideget, az adott területen előidézhet érzékelési zavarokat, bénulásos tüneteket, vagy okozhat panaszokat a bélműködés és a húgyhólyag esetében. Az esetleges komplikációk elkerülése kedvezően befolyásolható az időben megkezdett gyógykezeléssel, nagyon hatékony ilyen esetekben is a gyógy masszázs és a passzív aktív ízület kimozgatás.

A derékfájás kiváltó okai

A gerincoszlopot csigolyacsontok alkotják, melyek között hajlékony porckorongok helyezkednek el. Ezek a porckorongok a szervezet öregedésével veszítenek rugalmasságukból. Bizonyos szokatlan mozdulatok egyiket vagy másikat kimozdíthatják a helyéről, amely így egy érzékeny sérvhez hasonlóan megnyom egy ideget, és ez megindítja a fájdalmat. Amikor az így irritált ideg az ülőideg, amely biztosítja az inger továbbítását a legfontosabb farizmok és az alsó végtagok felé, akkor a fájdalom érezhető a comb és a lábszár hátsó részében valamint a lábfejben, holott ezek a testrészek teljesen egészségesek.

Mit tehet Ön derékfájás esetén

Fekvő testhelyzetben nem nehezedik teher a gerincoszlopra és a porckorongokra, így rendszerint csökken a fájdalom. Lumbágó esetén az alábbi fekvő testhelyzet ajánlott:
Feküdjön a szőnyegre
, nyakát támassza meg egy párnával, lábait helyezze egy zsámolyon lévő, vastag párnára úgy, hogy a térdek és a csípő derékszöget zárjanak be!
Erős fájdalmak esetén vegyen be fájdalomcsillapító gyógyszert vagy alkalmazzon az érintett területen hasonló hatású kenőcsöt!

A derékfájás megelőzése

Munka során ügyeljen a hátára, ne erőltesse meg túlságosan!
Egy földön fekvő, nehéz tárgy megemelésekor hajlítsa be a térdeit és tartsa egyenesen a hátát!
Huzamosabb ideig tartó ülés alkalmával változtasson gyakran a testhelyzetén!
Válasszon olyan széket, amely helyesen támasztja meg a hátát!
Bizonyos klíma kedvez a lumbágó kialakulásának. Amennyiben lehetséges, tartózkodjon a hidegtől, a huzattól és a nedves levegőtől!
Sportolás előtt melegítsen be! Utána nyújtsa ki izmait.
A gerincoszlopot a hát masszív izomzata támasztja. Ezért fontos, hogy rendszeresen elvégzett tornagyakorlatokkal vagy megfelelő sporttal (úszás, futás) eddze ezeket az izmokat.
Ma már számos helyen létezik "hátiskola", ahol megtanulhatja a megfelelő testtartást, valamint a hátizomzat helyes módon történő használatát és ellazítását.
Amennyiben huzamosabb ideig áll vagy ül egyhelyben, időnként járjon egyet, mozgassa meg izmait, nyújtózkodjon!
A hátproblémák gyakran megelőzhetők egy megfelelő fekhely, egy nem túl puha matrac kiválasztásával.

 

Amennyiben önnek is hasonló tünetei vannak keresse meg kezelőorvosát, akár orvosi javaslatra igénybe vehető a gyógymasszázs kezelés is,természetesen a hatékonyság érdekében több kezelésre van szükség,az izmok ellazulása és a gyulladás megszüntével lehet megigazitani, tehermentesiteni a gerinc alsó(lumbalis) szakaszát, miután a probléma rendbe jön ajánlott, a rendszeres testmozgás,gyógytorna, gerincjóga,úszás.

 

Nyitva tartási idő:

Bejelentkezés alapján
Hétfő - Csütörtök-ig:
8-12
15-20-ig.
Péntek-Szombat
egyeztetés alapján
 

Kapcsolat

Bejelentkezés: +36-30-390-8417

E-mail: info(kukac)egvitalcentrum.hu
 
EG-Vital Centrum
 
Cím: 2030 Érd Szabadság tér 9. 

Facebook

 
 
JoomShaper