Migrén, szédülés

A fejfájás és szédülés okai

A fejfájás és a szédülés valamilyen betegség tünete is lehet, ezért hosszú távú kezelése nem a tünetek megszüntetésére, hanem az okok feltárására kell hogy irányuljon. E két tünet együttes jelentkezését számtalan betegség okozhatja, ezért kivizsgálása feltétlen szükséges.

Gyakori erőteljes migrénes fejfájások és forgó típusú szédülések kiváltó okai az esetek jelentős részében nyaki csigolya eredetűek.

Sok esetben látványos púp, fokozott nyaki lordózis figyelhető meg a nyak alsó részén hátulról.

Különböző fejsérülések, esések, balesetek, melyekre sok esetben már nem is emlékszünk, tartós ülő-állómunka, stb., a csigolyák közötti ízületek húzódásához, széttolódásához vezetnek nyaki és koponyaalapi területeken. Az idő múlásával a nyak bemerevedik és elmeszesedik, mely az ízületi mozgástér beszűküléséhez vezet. A C5-7 Th1-nél kilépő ideggyökök nyomás alá kerülhetnek, melyek a kar és az ujjak különböző helyi zsibbadását okozhatják.

A megoldás nem a tünetek csökkentése vagy elnyomása. Ezek helyett meg kell ismerni az okokat, a háttérben húzódó betegségeket. Sokszor nincs olyan súlyos betegség a háttérben, melytől sokan tartanak, és egyszerű kezeléssel megszüntethetők a panaszok.

A fejfájás és szédülés leggyakoribb okai

·  Leggyakrabban előforduló ok lehet a magas vérnyomás (hypertonia)vagy az alacsony vérnyomás (hypotonia).A panaszok megszűnnek a vérnyomás normális értékre való visszatérésével.

·Ha a vércukorszint értéke eltérhet a normálistól, vagy alacsony (hypoglikémia) vagy éppen magas (hyperglikémia), akkor is jelentkezik a tünet együttes.

·A magas vérnyomás és a magas vércukorszint is okozhatja az agyi kis erek károsodását, ezért neurológiai vizsgálatra is szükség lehet. Amennyiben tartósan fennáll a probléma, súlyosabb agyi érkatasztrófa is bekövetkezhet.

 Fertőző betegségekhez; vírusfertőzéshez, arcüreg-, homloküreg gyulladáshoz, fülgyulladáshoz,hasmenéshez szintén kapcsolódhatnak a fenti tünetek. Ilyenkor a vérnyomásunk és a folyadékháztartásunk is megváltozik, ami hatással van az idegrendszerre. Külön oda kell figyelni az idegrendszert érintő agyhártya-, és agyvelőgyulladásra. A tünetek kialakulásához vezet az agyhártya izgalma, az agyban kialakult duzzanat, és az agyi központok károsodása.

· Vérszegénység (anemia) esetén, a vér hemoglobin tartalma csökken, nem tudja megkötni az oxigént, ezért a szervezet oxigén ellátottsága is csökken, mely előidézi a tünet együttest.

· Szív- és tüdőbetegségben csökken a vér oxigénszállító kapacitása, így az agyi vérellátás nem megfelelő, és ez előidézi a panaszokat.

· Az olyan szemészeti megbetegedések, mint a rövid- és távollátás, a szemizom gyengesége, és a zöld hályog is okozhat hasonló tüneteket.

· Ritkán gondolunk arra, hogy aki túl hosszú időt tölt a napon, ha erős a sugárzás, könnyen napszúrást, vagy hőgutát kaphat. Ha erős napsugárzás éri a fejet, az agyhártya megduzzad, és ez az agyi központokra van hatással. Ha nagy melegben gátolt a hő leadás, akkor jelentkeznek a tünetek.

· Mérgezések (pl.: szén-monoxid) is okozhatnak szédülést és hányingert, vagy egyes gyógyszerek, altatók, nyugtatók, szívritmus szabályozók. A kemoterápiás szerek, a vérnyomáscsökkentők és az idegrendszerre ható gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet szédülés és fejfájás.

·Az olyan koponyasérülések, melyeknél az agy is érintett (agyrázkódás, agyzúzódás, koponyaűri vérzések, koponyacsonttörések) szintén kiválthatják a fejfájást, szédülést.

·A kevésbé gyakori okok közé tartoznak az agyi érbetegségek, érfejlődési rendellenességek, daganatok és a már fent említett agyhártya- és agyvelőgyulladás.

 

A pontos diagnózis felállításához a társuló tünetek pontos megfigyelése is szükséges, a háttérben álló betegségek sokszínűsége miatt. Panaszunkkal a háziorvoshoz kell fordulni, az alapvizsgálatok elvégzéshez. Szakorvosi vizsgálatokra is szükség lehet (szemészeti, fülészeti, neurológiai, belgyógyászati).

 

 

A FENTI SZÖVEG CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGÜ,  AZ ORVOSI SZAKIRODALOMBÓL MERÍTVE, AMENNYIBEN HASONLÓ TÜNETEKET ÉSZLEL MAGÁN, KERESE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Nyitva tartási idő:

Bejelentkezés alapján
Hétfő - Csütörtök-ig:
8-12
15-20-ig.
Péntek-Szombat
egyeztetés alapján
 

Kapcsolat

Bejelentkezés: +36-30-390-8417

E-mail: info(kukac)egvitalcentrum.hu
 
EG-Vital Centrum
 
Cím: 2030 Érd Szabadság tér 9. 

Facebook

 
 
JoomShaper