Nyaki gerincsérv

A gerincsérv igen gyakori nyaki szakaszon is. Tünetileg és kezelésben is sok hasonlóságot mutat a deréktáji gerincsérvvel, de a két esetet el kell különítenünk egymástól.

 

Tünetek

Az ágyéki gerincsérvhez hasonlóan a nyaki gerincsérv sem egy-két nap alatt alakul ki. A nyaki sérv kialakulásának folyamatára gyakran figyelmeztethet a hát, a lapocka izomfájdalma. Előjelként értékelhetjük továbbá a nyak elalvását, becsípődését. Ezek az apróbb tünetek jelzik, hogy a porckorong nagyobb terhelésnek van kitéve, mint amit elbír. Ha a túlterhelés huzamosabb időn keresztül fennáll, egyértelmű következménye lesz a sérv kialakulása. Tipikus tünet a nyakfájás, a fej mozgatásának nehézsége. Súlyosabb estben zsibbadás, erősebb fájdalom, és izomgyengülés lép fel. Gyakran a fájdalom kisugárzik a vállba, karba és az ujjakba is. Tünet lehet még az időszakosan fellépő hányinger és szédülés. Amennyiben a nyakunkat elaludtuk, a nyaknál lévő izmokat gyógymasszázs segítségével kell masszírozni, oldani az izom spazmust, görcsöket, ekkor már mozgékonyabbá válik a nyaki szakasz, ezután szabad kimozgatni, ellenkező esetben súlyos sérülés alakulhat ki a porckorongban, és a gerincvelőben.

Okok

A nyaki gerincsérv kialakulásának eredetének több oka is lehet. Elsősorban az előrehajtott fejhelyzet, vagy a tartós ülés, mely során az emberek többsége nem figyel a megfelelő tartásra, így előrehajolva képes órákon keresztül a monitor előtt ülni, ezzel terhelve a csigolyákat. Ezen kiváltó okok valószínűségét növelheti az, ha elmúlt 50 éves, sűrűn van fejfájása, illetve valamilyen hátfájdalma. Gyakran valamilyen feszültség, vagy nehéz ismétlődő fizikai munka pl.: gyakori és nehéz emelések, sormunka esetén monotonitás, vagy nehéz tárgyak cipelése okozza a betegséget. Bárkinél előfordulhat élete során valamilyen nyak, hát, vagy fejfájás, azonban érdemes orvoshoz fordulni, ha ezek egyre gyakrabban jelentkeznek vagy ha a fájdalom intenzitása erősödik.

Kezelése

Érzékenyebb a nyaktáji rész, ezért a kezelésnek is óvatosabbnak kell lennie. Nagy odafigyelést igényelnek a könnyebben kimozdítható csontok, porckorongok, a kis helyen átbúvó idegek, valamint a felületesen futó idegek. Minden esetben az első lépés az, hogy a betegnek meg kell tanulnia a helyes tartást munka közben, tehát a helyes fejtartást, az ülés közbeni megfelelő tartást,

 

                                      

                        helytelen                                                                   helyes

 

hogyan kell helyesen elvégezni az emeléseket.

 

 

Tehát minden olyan általános cselekvést, amit ha nem végzünk jól, befolyásolhatják a nyaki gerinc helyzetét. A pontos diagnózist természetesen orvos, állítja fel. A diagnózis pontos felállításához az orvos megtekinti minden esetben a fájdalmas területet, megkeresi azokat a területeket, ahol fennáll az izom görcse és a fájdalmas deformált tartást helyét. Ezek után speciális tesztek következnek annak érdekében, hogy megtalálják a porckorongsérv helyét, illetve megállapítsák a betegség súlyosságát.

 

Ezután röntgenfelvételt is készítenek az érintett gerincszakaszról, melyek leginkább egyéb kórokozók kizárásra szolgálnak, mint arra, hogy a diagnózist megerősítsék.

 

Mágneses rezonancia vizsgálatot, azaz MRI vizsgálatot is kérhet az orvos, hiszen ez pontosan megmutatja a porckorongsérv elhelyezkedését, és 3D-s felvételek is készíthetők.

 

Nagyon fontos a megfelelő erejű és irányú kezelés, annak érdekében, hogy megtartsuk a létrehozott optimális helyzetet. A gyógytornákon végzett gyakorlatokat rendszeresen el kell végezni, oda kell figyelni a testtartásra, el kell kerülni a fájdalmat kiváltó irányt, munka közben pedig érdemes megállítani a tartós testhelyzeteteket bizonyos időközönként.

 

A FENTI SZÖVEG CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGÜ,  A MEGFELELŐ ORVOSI SZAKIRODALOMBÓL MERÍTVE, AMENNYIBEN HASONLÓ TÜNETEKET ÉSZLEL MAGÁN, KERESE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Nyitva tartási idő:

Bejelentkezés alapján
Hétfő - Csütörtök-ig:
8-12
15-20-ig.
Péntek-Szombat
egyeztetés alapján
 

Kapcsolat

Bejelentkezés: +36-30-390-8417

E-mail: info(kukac)egvitalcentrum.hu
 
EG-Vital Centrum
 
Cím: 2030 Érd Szabadság tér 9. 

Facebook

 
 
JoomShaper